Raspodjela nekih grupno specifičnih svojstava u uzorku oboljelih od mišićne distrofije (Acta Medica Academica, 1984)
Postoji veliki broj istraživanja i radova koji se bave raspodjelom različitih osobina medu osobama pogođenim određenim bolestima. Pri tome se upoređuje učestalost pojedinih fenotipskih varijanti u uzorcima zdravih ljudi sa odgovarajućim podacima za grupe oboljelih, a posmatraju se fenotipski sistemi tzv. normalne, nepatološke varijacije, fenotipski sistemi koje odlikuje fiziološka ili morfološka polimorfnost. Iz sprovedenih posmatranja i analiza izvode se zaključci o eventualnoj povezanosti između pojedinih patoloških stanja i modaliteta normalne ljudske varijacije, povezanosti koja je uvijek kvantitativne prirode. Medu klasične studije ovoga tipa spadaju radovi o asocijaciji između pripadnosti krvnim grupama ABO-sistema i obolijevanja od izvjesnih bolesti na primjer, od čira na dvanaestopalacnom crijevu (Clarke et al. 1956), ali i od drugih bolesti (Fraser Roberts, 1957), a posebno od različitih vidova raka (Hartrnann, Stavem, 1964;Tiška-Rudman, 1977).U istom smislu su proučavani i mnogi drugi fenotipski sistemi normalne varijacije (da pomenemo, primjera radi, klasični podatak o vezi između sposobnosti osjećanja ukusa PTC i nekih patoloških promjena u funkcijama tireoidne žlijezde — Stern, 1960).Ovaj rad prikazuje rezultate istraživanja distribucije osnovnih varijanti cetiri fenotipska sistema (ABO-krvne grupe, sekrecija ABO-antigena, MN-krvne grupe, osjetljivost na ukus slabog rastvora feniltiokarbamida) u uzorku pacijenata Specijalne bolnice za miopatična i reumatična oboljenja u Fojnici.